Verden

Zika virussen spreder sig

Zika virussen, der spredes via myggestik, blev opdaget for omkring 70 år siden, men chancerne er, at du formentlig ikke har hørt om den, indtil for nylig. Der er nemlig blevet opdagede flere tilfælde af de af virussen, der desuden giver nyfødte deforme hoveder, hvis den gravide er blevet smittet med virussen. Frygt og usikkerhed breder sig typisk i takt med, at en virus spredes, hvorfor du kan læse lidt mere om virussen her.

 

Skal jeg være bekymret for Zika virussen?

Zika virusen er en del af samme familie som gul feber og West Nile. Men der er ingen vaccine til forebyggelse af Zika eller medicin til behandling af infektionen.

Selvom symptomerne oftest er milde, har virussen fået så meget opmærksomhed på grund af en alarmerende forbindelse mellem virus og microcephaly, en neurologisk lidelse, der resulterer i babyer bliver født med deforme små hoveder. Det forårsager alvorlige udviklingsmæssige problemer og i nogle tilfælde kan det resultere i dødsfald.

 

Hvad er chancerne for at jeg får den?

Virussen er mest overføres typisk, når en gennem myggestik fra Aedes aegypti myggen, der bider mennesker med en aktiv infektion og dermed spreder virussen ved at bide andre.

Den blev oprindeligt opdaget i en ugandisk skov, og den aggressive myg er nu overvejende at finde i Central- og Sydamerika. Så hvis du opholder dig i Danmark, er sandsynligheden meget lille for at du vil pådrage dig Zika virussen.

Der er dog blevet fundet enkelte tilfælde i den vestlige verden, der dog stammer fra folk, der har været ude at rejse. Så det er en god idé at være varsom uanset, hvor du befinder dig, men særligt hvis du skal rejse til Central- og Sydamerika.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *