Sport & Underholdning

Sådan holder du en god tale eller oplæg

Hvis du læser denne artikel, har du sandsynligvis fået til opgave at holde en tale eller et oplæg. Det kan være, du er blevet udnævnt toastmaster, og det også indebærer en tale fra dig selv. Det kan også være, du er blevet booket til en konference i København (reklame). Der er mange begivenheder, hvor taler, foredrag og oplæg tager stor del i underholdningen.

Det at holde en tale er en kunst i sig selv. Det kan være svært at holde opmærksomheden på sig selv, underholde samt fortælle. At mestre at holde tale er en krævende disciplin, og derfor har vi samlet disse tips, som enhver tale-, oplægs- eller foredragsholder kan bruge.

Hav et problem

Har du nogensinde bemærket, hvor mange stand up-komikere, der begynder et oplæg med, at de har et problem? For det gør de. Konflikt er en af syv nyhedskriterier, som altid vil forblive populær. Hvis du har et problem og en løsning på problemet, kan du være sikker på, at folk vil lytte interesseret med.

Tænk på din fremtoning

Det er ikke sikkert, du troede det i forvejen. Men hvis du virker nervøs, utilpas eller rastløs, når du skal fremlægge noget for et større publikum, vil folk automatisk være mere kritiske eller uinteresserede.

Kropssprog har en effekt på folk, som du ikke kender. På samme måde reagerer din krop på måder, du ikke tænker over, fordi den kan være nervøs, utilpas eller lignende. Så sørg for at rette ryggen, smil, slap af og træk vejret. Du virker både mere sympatisk, troværdig og rar, hvis du ikke er alt for nervøs.

Gæsterne er ligeglade med dig

Den er god nok. Folk tænker ofte kun på sig selv, og hvad de kan få ud af dit oplæg. Du skal derfor give dem det, de vil have. Hvis du skal snakke om at bage, skal du vise dem, hvad de kan få ud af netop det. Giv dem nogle tips. Fortæl om noget, der kan hjælpe dem gevaldigt på vej.

Vær struktureret

Der er desuden ikke noget værre end en person, der roder rundt i sit oplæg. Fra det ene emne til et andet, til det forrige, til et helt femte. Sørg for at have nogle overordnede emner og nogle pointer til hvert emne. Hold dig til strukturen. Hvis det hjælper, lav da nogle kort eller et talepapir, så du holder dig inden for striberne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *