I fremtiden bliver alle bilmotorer elektriske

Udviklingen indenfor elbiler går meget stærkt, og det gælder både teknikker til at bygge større batterier med mere kapacitet men også indenfor udviklingen af selve elmotorerne. Eksperterne på området er enige om, at biler i fremtiden udelukkende vil operere ved hjælp af elmotor, da udviklingen indenfor forbrændingsmotorer ser ud til at have toppet, mens elmotorer blot er i starten af udviklingsforløbet.

I øjeblikket arbejder forskere på Oxford Universitet på en superkraftig elmotor til biler og vindmøller, der vil kunne levere hele 460 hestekræfter pr. hjul, da motoren placeres ved hvert enkelt hjul. Motoren kan yde et meget højt drejningsmoment i forhold til dens vægt, og resultatet er derfor mindre og billigere motorer, hvilket er positivt nyt for elbilers fremtid.

Fakta om elmotorer til biler

Fremover vil man kunne placere de små effektive elmotorer på differentialets sædvanlige plads, hvilket er yderst praktisk, og samtidigt undgår man jo den uaffjedrede vægt bliver for stor. Udgangspunktet er en lille let elmotor på 13 kg, der kan yde over 200 Nm med en effekt på op til 150 kW.

Men det høje drejningsmoment kan en sådan motor bruges til regenerativ bremsning uden nogen form for gearudveksling, og dermed er den meget anvendelig som generator i en vindmølle men også til fremdriften i elbiler. Fordelen ved at placere en motor ved hvert hjul er også, at der opnås mindre mekanisk energitab og bedre regenerering af bremseenergi.

Man anvender i forvejen elektriske servomotorer i biler men kun til mindre opgaver som servostyring mv. Det er desuden en stor fordel, at en servomotor kan arbejde sammen med en frekvensomformer, der på en måde virker som en gearkasse for elbilen.

I Danmark kan man købe servomotor og frekvensomformer hos Hans Følsgaard, der er leveringsdygtig i teknikløsninger til industri og forskning. Der er stort potentiale i udviklingen af elmotorer, der kan anvendes i både elbiler, vindmøller og til alle andre formål med behov for motorkraft.

Valg af frekvensomformer og servomotor

Der findes et bredt udvalg indenfor frekvensomformere og servomotorer, således man kan anvende disse til både mindre samt større projekter. Man kan anvende en frekvensomformer samt servomotor i forbindelse med pumper og ventilationsanlæg, mens bilindustrien også anvender disse i de gængse forbrændingsmotorer.

En god servomotor bør have indbygget vibrations-kontrol, der kan udligne de mekaniske resonanser, og ligeledes bør dem have en styring med adaptiv autotuning, der giver en høj præcision og stabil drift.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *